För alldeles för många är sötning viktigt.
Numera finns det alternativ som inte ger en viktökning. Genom att använda sig av medel som sackarin så kan man fortfarande få den söta smaken men med gott samvete.
Utmärkt samvete eller ej, sackarin är numera icke det enda alternativt ens den bästa metoden till att söta med.
Redan på 1800-talet upptäcktes sackarin som sötningsmedel och har seda dess använts att söta kaffe och te. Sackarin går genom hela matsmätningsapparaten utan att tas upp så insulinnivån i kroppen förblir oförändrad.
Detta är orsaken till att sackarin är så popis hos diabetiker. Det är en smått otrolig sötningseffekt jämfört med socker på 500 gånger, tyvärr med en bismak av metall.
Ett ytterligare alternativ är Sukralos som sötningsmedel som har ett fåtal kalorier och smakar riktigt gott.
Sukralos ger också cirka 500 ggr sötare effekt och man kan dessutom hetta upp det så det är mycket lämpligt till bakning. En anledning att Sukralos smakar som socker är att det är framställt av socker. Inte lika starkt sötningseffekt har Cyklamat.Cyklamat är ett samlingsnamn för olika salter ! och har cirka 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.
Aspartam är ett annat mycket välkänt sötningsmedel uppbyggt av två aminosyror; Fenylalanin och Asparaginsyra. Aspartamet kommer vid användning att brytas ner till fenylalanin och det är vanligt förekommande i produkter som marknadsförs som bättre för den som vill gå ner i vikt.
Aspartam har ett problem, att det smakar kemiskt.
Det finns dessutom helt naturliga medel och dessa har blivit otroligt omtyckta
De senaste åren har det varit ganska mycket diskussioner om de articifiella sötningsmedlen, speciellt sackarin och Aspartam om eventuella bieffekter de kan ge för hälsan.
Många användare av olika sötningsmedel blev glada när Stevia – eller sötflockel som det också kallas – introducerades på öppna marknaden.
Stevia säljs bland annat i form av sötströ som är som strösocker med den skillnaden att Stevia är så mycket nyttigare. Stevias sötströ ger en sötning ungefär 18 ggr vanligt socker.
Problemet med Stevia är att det har en lätt oangenäm bismak av lakrits. Det har gjorts mer eller mindre lyckade försök att blanda i annat för att få bort denna bismak.
Ett naturligt sötningsmedel är Erytritol som du annars hittar i äpplen och päron. Ser ut och smakar som socker. I smak det näst bästa sötmedlet efter Sukralos.
Sukralos och Erytritol kan vara svårt att hitta i vanliga butiker men på prisad.se och allt-fraktfritt.se finns de alltid.
Du ska stoppa i dig stora mängder av articifiella sötningsmedel för att det ska anses vara farligt.
Om du inte accepterar Stevias bismak så finns alltid alternativen av kända preparat som sackarin och Sukralos. Eftersom smakupplevelse är helt individuell är det din egen som ska avgöra vilken som blir din favorit.