Dextros brukar tjäna som en central ingrediens till ölbryggningen. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det bästa är att införskaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning och vinberedning.
Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter
Det tycks fortskrida en fortlöpande debatt om vilket socker som man ska nyttja då man vill brygga öl hemma. En del menar att det endast är dextros som gäller ifall man vill få till en delikat smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.
Ifall du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara klokt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara noggrann med renligheten, att hålla stadig temperatur och att jobba på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.
Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att debattera det där med korrekt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt jämvikt genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker och annat spännande.
Vad säger experterna om sockret samt smaken?
Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor och mäskad malt.
Strösocker å andra sidan är en disackarid och utgör enbart till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.
De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har minsann en aning annorlunda synpunkter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt skänker öl som smakar cider medan andra säger att det här är nonsens.
En del anser att det enbart är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass minimal att det verkligen icke spelar någon roll.
Något man tvingas komma ihåg är att ölet kan erhålla en viss smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man faktiskt har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan starta ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.
Hålla sig strängt till receptet eller köra en egen mix
Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså ej vara smart och byta ut med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som icke gör det.
Kom ihåg att de annorlunda delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod även kommer att färga resultatet. Ifall du följer ett recept och därefter får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan erhålla samma goda öl igen. Du bör helst undvika att blanda på känsla.